Författarbesök – hur gör man en bok?
Under ett vanligt författarbesök berättar jag och visar hur en bok kommer till. Vi pratar om idéer. Jag visar hur ett manus ser ut och har med spännande exempel på samarbete mellan författare och illustratör. Många vill dessutom veta hur boken får sina hårda pärmar och hur bokstäver och bilder hamnar på rätt sida. Rabén & Sjögren har gjort en kort film om det. Se den här!
Jag svarar på frågor förstås, och läser gärna ur en kommande bok. Om det finns tid kanske vi hinner göra en kort skriv- eller hitta-på-övning.
Tid: 50-60 min
För den skola som vill ha mer fokus på barnens eget författande rekommenderar jag en skrivar- eller berättarverkstad.
Berättarverkstad
Med yngre barn arbetar jag gärna med muntligt berättande. I en dynamisk berättarverkstad skapar jag sagor tillsammans med barnen på ett kreativt, medskapande sätt som utvecklar barnens språk.
En grupp på max 15 barn utforskar tillsammans med mig berättandets möjligheter på ett mycket konkret sätt. Jag leder, frågar och agerar berättarröst, medan barnen styr innehåll och lockas att fördjupa berättelsen med sinnesintryck, gestaltningar etc. Deras berättelse får färg och djup i samma stund som de skapar den. Övningen avrundas med bild- och/eller textarbete, beroende på gruppens ålder och nivå.
Tid: ca 60 min i halvklass.
Jag har även skrivit en metodbok om detta arbetssätt, utgiven av BTJ Förlag: ”Berättarverkstad med barn – en handbok”
Dessutom erbjuder jag en metodverkstad för lärare där man får lära sig jobba enligt metoden – se För pedagoger!
Skrivarverkstäder kan du läsa mer om under För 8-12-åringar.
Boka gärna via Författarcentrum: www.forfattarcentrum.se/forfattarformedling