Hurra! Nu är det dags för bokfest i Göteborgs skolor. Den traditionella litteraturveckan på skolor och bibliotek går av stapeln vecka 14. Författare från hela Sverige vimlar runt och träffar klasser. Det är jättekul för oss författare att träffa våra läsare. Och varandra. Varje dag under veckan rapporterar jag från skolorna jag besöker.
Tisdag 31 mars
Linnéstadens bibliotek
Idag har jag träffat en fyra från Hagaskolan, en femma från Fjällskolan, en femma från Annedalsskolan och en femma från Oscar Fredriks skola. Jättekul att träffa er! Ni hade många spännande frågor och funderingar. I en klass pratade vi bland annat om att möta bokfigurer. Någon sa ungefär att varje läsare som möter en karaktär i en bok uppfattar honom eller henne på sitt sätt, precis som det är med människor i verkligheten – man tycker och tänker olika om människor beroende på vem man själv är.
Det samtalet gjorde mig glad. Jag tror ju att vi kan uppleva saker i böcker, få erfarenheter genom bokfigurerna som faktiskt påverkar oss.
Solen skiner i Göteborg idag.
Här kommer några hemliga ansikten som gömmer sig … bakom masken kan man kanske säga – he-he!
PS! PS! Den utmärkta bokhandeln Bokskåpet på Tredje Långgatan 29 har lovat ha specialpris på min alldeles färska bok, Svart bälte, under vecka 14 och 15. Endast 99 pix! Skynda fynda!
Onsdag 1 april
Lerlyckeskolan
Solen skiner ännu mer idag – helt otroligt!
På Lerlyckeskolan har jag träffat treorna och fyrorna. De visade sig vara riktiga experter på både deckare och judo, och specialister på att upptäcka hinder, knipor och motgångar som ställer till det för huvudpersonerna. Både de som finns i mina böcker, och de som de själva skriver om.
Jag fick lära mig en sak idag. En tjej presenterade sig som Ronja. Aha, tänkte jag – som Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Jag har läst någonstans att Astrid Lindgren hittade på det namnet genom att sitta och titta i en kartbok, och någonstans i Lappland fanns en sjö som började på ”Nånting-ron” och slutade med jaure, som betyder sjö på samiska. Då plockade hon ut mitten av hela det långa sjönamnet och vips hade hon Ronja.
Men tjejen som hette så förklarade att hennes namn stavas med y, kommer från Kurdistan och betyder dagens ljus! Tänk att heta så! Tack för den upplysningen, Ronya!
Här kommer en bildhälsning från Lerlyckeskolan!
Torsdag 2 april
Kannebäcksskolan
Vid Opaltorget i Västra Frölunda ligger Kannebäcksskolan. Där var jag på torsdagen och träffade en massa glada, nyfikna och frågvisa elever. Eftersom Kannebäcksskolan är en skola för hörselskadade och döva fick jag hjälp av två suveräna teckentolkar, Åsa och Stefan, som turades om att teckna det jag berättade. Så här såg det ut:
Det var en spännande upplevelse!
Dessutom var det nyttigt att få upp ögonen för hur mycket i en vanlig bok som faktiskt beskriver de hörandes upplevelser. Det knarrar, bullrar och susar på var och varannan sida.
Jag upptäckte också en fördel som teckenspråkstalande har: Man kan ”ropa” till exempel tack tvärs över en skolgård utan att behöva öppna munnen!
Tack för en riktigt inspirerande dag!
Kannebäcksskolan i disigt väder
Fredag 3 april
Bärbyskolan
Jag måste ha världens bästa jobb! Inte nog med att jag får hitta på och fundera och filura och skriva på arbetstid. Jag får dessutom besöka alla möjliga skolor, träffa unga människor med stora tankar och UPPLEVA en massa oväntade saker. På Bärbyskolan i Säve fick jag äta sniglar! Det ni!
Eftersom femmorna läste om Frankrike fick vi provsmaka det som på franska heter escargots! Här ser ni Jill som jobbar i matsalen med det spännande fatet:
Under dagen träffade jag alla tvåor, treor, fyror och femmor, och jag kan säga att det verkar finnas många författarförmågor på Bärbyskolan! Och tack för påskägget som jag fick! Mums-mums!!
Nu är litteraturveckan i Göteborg slut för den här gången. Så med en sista bild från Bärbyskolan på Hisingen vill jag önska GLAD PÅSK!