Övningar till skrivtips

1. Läs!

Den bästa skolan för en författare är biblioteket. En hylla full med böcker är som en samling dörrar till andra världar. Öppna den ena dörren och du kliver in på trollkarlsskolan Hogwarts tillsammans med en kille som heter Harry. Öppna den andra dörren och du får hoppa över Helvetesgapet tillsammans med en tjej som heter Ronja. Öppna den tredje dörren och du hamnar kanske på en kyrkogård en kulen höstkväll tillsammans med Fredde, Zacki och Mimmi.

Tro mig – att läsa är det absolut bästa sättet att bli bättre på att skriva. Men framför allt ska du läsa för att vara med om äventyr, besöka andra länder och främmande världar, för att uppleva spänning, kärlek, lycka och sorg, för att få reda på fakta och dela andra människors tankar, för att skratta, rysa och mysa.

Övning:
Gör en lista på fem eller tio favoritböcker. Fundera över om de böckerna har något gemensamt som gör att du gillar dem.
Om du fick välja en av dem (och bara en) att ta med till en öde ö under ett helt år, vilken skulle det vara? Varför skulle du välja just den?

2. Härma!

Jag menar faktiskt inte att man ska försöka skriva precis likadant som någon annan, för det gäller ju att hitta ditt eget sätt att berätta just det du vill berätta. Men naturligtvis kan man lära sig jättemycket av hur andra gör och prova att göra samma sak själv.

Övning:
Har du skrivit den där listan med favoritböcker? Plocka fram några av böckerna (eller gå genast till biblioteket och låna dem). Kolla sedan hur var och en av böckerna börjar.

Om du nu skulle ta och skriva början på sagan om Rödluvan, utan att använda ”det var en gång” – hur skulle det kunna bli då? Prova några olika sätt och låt dina favoritförfattare inspirera dig. Kanske får du insikter som du kan ha nytta av nästa gång du ska skriva en egen berättelse.

3. Tjuvlyssna!

Hur pratar folk egentligen? Pratar en vuxen på samma sätt som en 12-åring? Och hur uttrycker sig en mormor eller farfar? Att ”tjuvlyssna” på människor är både roligt och lärorikt.

Men vill du få dina bokfigurer att kännas verkliga så behöver du tjuvlyssna med mer än öronen. Det handlar om att verkligen iaktta andra människor: Hur rör de sig? Gester och vanor? Kan man förstå hur en person känner sig bara genom att titta på dem?

Övning:
Gör fem sit-ups och tio armhävningar.
Nej, jag skojar bara. Vad jag menar är att det alltid behövs träning om man vill bli bättre på något. Det gäller skrivandet också. Här kommer övningen:

Tänk på en person du känner väl – en kompis, ett syskon, en förälder, en släkting … gärna någon du tycker om! Är han/hon lekfull, blyg, vild, rolig, kärleksfull? Fundera över det en stund och skriv ner ett eller två ord som bäst beskriver personen.

Sen ska du skriva om honom/henne, men utan att använda de där orden snäll, lekfull etc. Beskriv istället personen när han/hon gör något. Tänk antingen på något som han/hon ofta gör, eller på en speciell händelse. Beskriv hur han/hon rör sig, vad han/hon säger och hur rösten låter. På din beskrivning ska man få en känsla för hur han/hon är.