Läslust i Borås och världen

Publicerat den 20 april 2010 kl.18:52

Igår, måndag, träffade jag 3:or och 5:or på Kilskolan i Sparsör. De har läslustvecka den här veckan, precis som alla skolor i Borås kommun.

Kilskolan_1
Två killar med massor av idéer som de passade på att peppra mig med under lunchen!

Det är ju Världsbokdagen på fredag – ”hela världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning, samt värnandet av upphovsrätten och människors tillgång till fri information” – allt enligt svenska Unescorådet.

En av Kilskolans aktiviteter är en läsutmaning, som innebär att eleverna för protokoll över hur många minuter de läser och så läggs allas lästider ihop. Läser de sammanlagt ett visst antal timmar under en viss period så väntar en belöning.

”Vi tycker det är bättre att räkna antalet minuter än sidor”, berättade en av pedagogerna, Annika Hagberg. ”Då är det ingen nackdel att läsa långsamt.”

Professor Bodil Jönsson betonar också det där med tid när hon pratar om litteraturens ställning i det nya mediesamhället: ”Det tar tid att läsa bra böcker. Det måste få ta tid att läsa bra böcker”, säger hon och lägger till att eftersom ett människoliv faktiskt är ganska kort är det viktigt ”med alla dessa gestalter som man träffar i skönlitteraturen, och som man kan lära så mycket av.”
(Tidskriften Framsidan 2/2010)

Kilskolan och Bodil Jönsson – ni äger!

Kilskolan_2

Etiketter:

Skriv nåt här!