Klassiker jag inte läst

Publicerat den 9 mars 2011 kl.13:34

Bloggande bibliotekarien Moa och hennes kompis E (Textappeal) ska begå sin Jane Austen-debut. Så fullvuxna litteraturnördar de är har de inte läst ens ”Stolthet och fördom”.  Så skönt med någon som med stolt (!) buret huvudet erkänner sina litteraturluckor.
Jag vill inte vara sämre, och undrar om det finns fler som tänker komma ut ur ”klassiker-jag-inte-läst-garderoben”?

En klassiker jag inte läst men tänker läsa inom kort:
”Den store Gatsby” av F Scott Fitzgerald

Varför ska jag läsa den då? För att den dyker upp hela tiden, för att makens kära faster skickade ett mail om den, för att den ska filmas – igen?

PS! Jag har läst Jane Austen. ”Pride & Prejudice” var kurslitteratur när jag läste engelska i Umeå under … ett annat decennium.

Etiketter:

6 kommentarerer till “Klassiker jag inte läst”

 1. Hum.
  Jag har inte läst ”Den gamle och havet” till exempel? Och inte ”Ett eget rum”. Inte precis så att de ligger och väntar heller, men de står i bokhyllan. Där finns också ”Moby Dick”, oläst och ”McBeth”, läst. ( de flesta böckerna i hyllan är lästa, ja. Och det mesta av det lästa står på biblan, återlämnat)
  Jag TROR att pappa hade en klassikerplan när han drog igång ett mycket seriöst högläsningsprojekt för mig som barn, det kändes så när jag några år senare såg läslistan på Litterturvetenskapskursen. Av någon anledning känns det bra att ha huvudet grundtankat med något slags gemensam klassikerhylla.
  Fast jag VET såklart att vi inte har samma hylla alla. Men ett och annat? Och att kunna gå tillbaka och gräva fram ord och meningar är härligt, precis som när man läser en ny bok och plötsligt får en massa på köpet bara för att några rader i den länkar till några rader i en annan.

 2. Läste i morse i GP att ”Ett eget rum” ska komma i ny översättning i höst. I väntan på den kan man göra som Fausta Marianovic (”Sista kulan sparar jag åt grannen”)och sätta en lapp på dörren: Jag är inte hemma!

 3. Hej! Jag har faktiskt läst ”den gamle och havet” och delar av Beowulf, på engelska, det är jag mallig över! Fast jag fattade rätt lite då och minns ännu mindre nu. Typ allt annat har jag inte läst.
  Inte Iliaden och Odysseen och inte Gamla testamentet heller. Fast Strindbergs ”Fadren” har jag inte bara läst fram och baklänges, jag har dessutom varit med i den och spelat(!), det måste man väl få någon kulturpoäng för?

 4. ja, för det viktigaste är ju att vi får våra kultur poäng:)

 5. Jag har inte läst ”Kristens resa”. Det var den enda jag inte läste av ett antal klassiker min mormor gav mig som lästips när jag var liten. ”Reklamen” för Kristens resa var att om man kunde läsa den, då kunde man verkligen klara att läsa ALLT.

 6. Och nu känner jag plötsligt att jag behöver beställa den där Gatsby från bibblan … Men Kristens resa hoppar jag över, Den gamle o havet var bra och föredömligt kort för att stå på klassikerlistan. MacBeth har jag nog läst två ggr (en riktig skräckis, ju 😉
  Och Fadren struntar jag också i. Vad i all sin dar spelade du i den, Pia?
  Och ngn sorts poäng (om inte kulturpoäng) finns det väl i att dela läsupplevelser. När man råkar spilla kaffe på sig kan man ju säga ”bort, bort, fördömda fläck” eller så 😉
  🙂 Kerstin

Skriv nåt här!