Jiaozi – mums!

Publicerat den 5 februari 2011 kl.19:26

Det är ett nytt år nu, nämligen kaninens. I Kina har de bränt av fyrverkerier för miljoner och festat runt och spelat mah jong och umgåtts och … ätit jiaozi. Kärt barn har många namn. I väst kallas de ofta ”dumplings”, dvs degknyten. Men egentligen är det inte svårare att säga jiaozi, det är bara att vi är ovana vid att tolka stavningen.
Men prova att säg ”djao-zhö”. Inte svårare än ”dam-plingz”. Eller?

Det är traditionell kinesisk mat, från norr till söder, med lite variation på tillagning och innehåll, men att de ska ätas runt nyår lär ha med önskan om ekonomisk välfärd att göra. Halvmåneformade som de är (om man får till dem ;) så liknar de gammaldags mynt.

Jag har lagat idag. Det blev så här:

Bakning pågår …


Och så steka och bräsera …

Så nu kan jag se fram emot ekonomisk välgång resten av året?

Skönt att veta :)

Skriv nåt här!