Hjärtat öppnas i en källare

Publicerat den 11 april 2011 kl.19:12

På resa i Västernorrland:
Alltså, det här är en sådan bonus med att vara ”handelsresande i berättelser”. Jag besöker sexor i Timrå under tre dagar och bor på hotell i Sundsvall.


Hotell Knaust, magnifik trappa (Carraramarmor, minsann!)

Det grymme-snygga hotellet byggdes efter storbranden 1888, stod färdigt 1891 och är berömt bl.a. för att ha varit träbaronernas nöjespalats. Trappan är makalös! Här bor jag. Inte.

Jag bor på Best Western. Vanlig stentrappa med halkskydd och från rummet utsikt över en trafikkorsning. Men jag är glad ändå. För jag hittade en fantastisk utställning – en sådan där som får en att flämta till och gapa i ordlös fascination. I källaren till en liten hantverksbutik uppenbarade sig några fantastiska skalbaggar:


Konstnär: Erik Olof Persson

De är många, de är stora, de är fantastiska. Två väggar fulla, 15-30 cm höga, monterade i träboxar, tillverkade av trä, rostigt järn, överblivna elektronikrester … Så uppenbart konstgjorda och samtidigt fantastiskt liv-lika.

Vad är det jag känner när jag ser dem?

Vet inte, men jag märker att jag associerar till egyptiska skarabéer. (Har en liten, liten sådan i en liten, liten låda hemma.) Och nu googlade jag på skarabé: De anses öppna upp hjärtat, ge mod, stärka livskraften och motverka depressioner.

Aha – det är det jag känner. Hjärtat öppnas upp!

Etiketter:

2 kommentarerer till “Hjärtat öppnas i en källare”

 1. Åh så fint!
  Och nu tänker jag att du nog gillar den här killens grejer också, kolla, kolla:
  http://www.samstigsson.se/
  hejeje
  Jessika

 2. Tack för tipset, Jessika. Det gillar jag verkligen. Fina, fina betongkatten! (Att något så hårt kan se så mjukt ut.)
  Kerstin 🙂

Skriv nåt här!