Från barfotaskola till -22

Publicerat den 3 december 2010 kl.16:16

Så olika det kan vara.

Koh Lanta, Thailand:
Den 10 november besökte jag Svenska skolan på Koh Lanta. Där var det var varmt minsann!

Jag träffade eleverna på låg- och mellanstadiet och berättade om mina böcker och svarade på frågor. Sällan har jag haft samling på färggladare mattor:

Två veckor senare såg fötterna annorlunda ut.

Staffanstorp, Skåne:

Jag träffade sjätteklassarna på Hagalidsskolan och hittade på deckaridéer på löpande band. Ibland gör det liksom inget att det råder brist på solsken. Värme, skratt och energi får jag från eleverna jag träffar.

Bollebygd, Västergötland:
Och snön bara fortsätter falla. Under två dagar i slutet på november träffade jag femteklassarna på skolor i Bollebygstrakten. I en klass diskuterade vi, med anledning av en central händelse i ”Bakom masken”, hur det såg ut på Stora torget i Bollebygd, ifall det fanns kiosk, apotek, blomsteraffär och så där. Det fanns det:


Blomsteraffär och kiosk, Bollebygd

Fågelsta, Östergötland:
Strax utanför Motala ligger Fågelstaskolan. Där hade jag glädjen att tillbringa två heldagar som en del av deras Skapande-skola-projekt. Med f-1-2:orna pratade vi om att sätta ord på känslor och hittade på snälla spökhistorier. De hade gjort böcker tidigare och jag fick läsa om Roboten Tobbe.

Med 3:or – 6:or jobbade jag ett längre pass. Vi dök ner i deckargenren, pratade om hur man skapar spänning och bilder i huvudet på läsaren, och jag visade hur långt man kan komma om man funderar på intrigen innan man börjar skriva.


Kort skrivövning med 3-4:an, Fågelsta.

Den engagerade personalen på Fågelstaskolan har jag ingen bild på, men vi workshoppade ihop under ett eftermiddagspass innan jag blev skjutsad till hotellet i Motala.  Det var riktigt roliga dagar! Men iskallt med -22 på torsdagens morgon.

Skillanden mellan Svenska skolan, Koh Lanta och Fågelstaskolan? Tja … cirka 50 grader.

Etiketter: , ,

2 kommentarerer till “Från barfotaskola till -22”

  1. Hej Kerstin!
    Mina elever var jättestolta över att du ville läsa deras böcker om Roboten Tobbe. Det betydde mycket för dem. Vi har ägnat en hel del tid sedan ditt besök åt att skriva ner berättelsen om Spökflickan Amanda. Det har resulterat i 8 olika berättelser och barnen har varit otroligt engagerade. TACK för ett fantastiskt givande besök!

    mvh Petra Slotting, Fågelsta skola

  2. Vad roligt att höra! Hälsa dina fina, glada och uppfinningsrika elever från mig
    🙂
    Kerstin

Skriv nåt här!