Drabbande läsning

Publicerat den 13 september 2010 kl.14:02

Det händer ibland att man blir så drabbad av en bok att man närmast kippar efter andan. Så är fallet med ”Skyline” av Patricia Schonstein Pinnock.

Snart är det bokmässa i Göteborg och då har jag glädjen att få intervjua denna sydafrikanska författare. Det sker på Författarförbundets scen på lördag förmiddag. Som förberedelse gick jag förstås till mitt hembibliotek i Frölunda och lånade den ena av blott två titlar som finns översatta till svenska.

Det var lunchdags så jag satte mig i fiket utanför och tog en macka, började läsa, och förflyttades genast till det slitna hyreshuset Skyline i Kapstaden, där författaren genom en tonårig flicka låter mig möta människor från hela den afrikanska kontinenten som lever där, som trängs och minns, och vars upplevelser jag får ta del av i berättelsefragment och bilder.

Och efter bara fyra korta kapitel måste jag lyfta blicken, andas djupt och torka bort tårarna med fikets pappersservett. Det är så starkt och så fantastiskt skrivet! Lättläst och vackert samtidigt som krigets grymheter avlöser varandra. En av skribenterna på Bokhora ”startade en fanclub” redan 2007. Jag ansluter mig.

Patricia Schonstein Pinnock  har skrivit ett stort antal barnböcker, samt poesi och romaner. Intervjuerna på Författarförbundets scen är en rad möten mellan sydafrikanska och svenska barnboksförfattare. Jag har inte fått tag på någon barnbok av henne, men läser vidare i ”Skyline” och funderar mycket på vilka frågor jag ska ställa.

Den som är på bokmässan i Göteborg lördagen den 25/9 – kom till Sveriges Författarförbunds scen (A 01:60) klockan 11.00!

Etiketter:

Skriv nåt här!